El-Cezayir’in Multimilyar$’lık Namütenahi Yolculuğu

Geçtiğimiz akşam bir belgesel kanalında *El-Cezayir’i tanıtıyorlardı. Kültürü, Yemekleri, İklimi ve öne çıkan 3 büyük Şehri Oran, Constantine ve Annaba…

Hemen maziye gittiğimi farkettim ve aynı zamanda heyecanladığımı hissettim. Bu ülkenin zor yanları bir hayli çok da olsa,  inkar edemeyeceğim kadar önemli bir iş deneyimi kazandığım bu güzel Afrika ülkesinde, tam 2 senem geçmişti!!!

2008 ila 2010 dönemleri arasında Proje Asistanı ve Tercüman olarak benim de görev almış olduğum   Cezayir Doğu-Batı otoyolunun ne durumda olduğunu merak ederek küçük bir araştırma yapayım ve bunu meraklıklarına blogumda paylaşayım istedim.

2005 senesinde bir kalkınma planı hazırlayarak projelendiren ülke, 2007 senesine kadar olan bir dönem içerisinde işe altyapı çalışmalarından başlama kararı alıyor. Devlet Başkanı Abdelaziz Bouteflika önderliğinde, Tunustan, Fas’a kadar olan bölgenin trafik ihtiyacının giderilmesi maksadı ile Japon Konsersiyumu ile el sıkışılıyor! Bouteflika, inanılması güç bir bitirme tarihi vererek 1216 km’lik otoyol projesinin 2010 itibari ile bitirileceğini duyuruyor…

Cezayir Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan ve dünya çapında bugüne değin imza atılmış en büyük bütçeli “otoyol projesi” olma ünvanını koruyan Doğu-Batı Otoyolu, böylece, Mart 2007’de büyük umutlarla başlatılıyor!

Yerli ve Yabancı pek çok müteaahidin görev aldığı, onbinlerce çalışanın istihdam edildiği proje, zaman içerisinde, artan ihtiyaçlar ve beklentiler doğrultusunda hem revize ediliyor, hem de yeni eklemeler çıkarmalar yapılarak tam gaz ilerliyor. Ancak, elbette ki gerek, hava muhalefeti gerekse bazı beklenmedik gelişmelerin akabinde uzadıkça uzuyor!

İnşaat Projelerinin doğasında vardır, İşveren tarih verir ve Müteahhit firmalarda bu doğrultuda iş gücü ayarlamasını yapar ve ana plana uymaya çalışır.  Neticede insan üstü bir güçle canla başla çalışılır… Gecikmeye neden olan, Sadece inşaat firmaları veyahut anormal iklim koşulları değil, aynı zamanda bürokrasinin tam kendisidir. Neticede bu işte emeği geçen, işçisinden kalıpçısından, üst yönetim kadrolarına kadar herkes çok büyük bir iş başarmıştır.

Bouteflika, ülkesinde sevilen bir isim ve tüm bunları da elbette ki öngörmüştür. Zaten Yolun çeşitli kısımları zaman içerisinde ulaşıma açılmıştı. En son hizmete alınan kısım ise yanılmıyorsam geçtiğimiz Nisan aylarına denk geliyor…

Konumuza dönecek olursak;

Öğrendiğim kadarı ile nihayet, tünelin ucu görünmüş. 11.2 Milyar dolarlık devasa bir bütçe ile başlatılan Projenin son fazı için geçtiğimiz temmuz ayında ihale gerçekleştirilmiş. Haber Kaynağına göre; Mohammed Mohiuddin Doğu-Batı otoyolunun Eylül 2013 itibari ile tamamen bitirileceğini kaydetmekte….

İlginç bir kaç not daha aktarmak istiyorum;İnternetteki bir kaç kaynaktan derlediğim bahsedeceğim notlara göre,

Cezayir-Doğu batı otoyolu Tamamen hazineden ve önemli kısmı ise petrol gelirlerinden, yani sıfır kredi ile gerçekleştirilmekte!

Ülkenin kalkınma planı tam 60 Milyar Dolarlık bir bütçe çerçevesinde projelendirilmiş. (Şimdilerde 90 miyar dolara çıkarılması düşünülüyor)

1216 kmlik otoyol 1300 km’yi bulacakmış. Ülke başkanı hedefi daha da büyüterek 2030 yıllarına kadar daha büyük yatırım hamlelerini devreye sokacakmış… Söz konusu kalkınma planı içerisinde peş peşe ihaleye açılacak yeni otoyolların yanı sıra Havaalanları  Endüstriyel tesisler ve limanlar da var…

Cezayir’in Na-Mütenahi yol-culu-ğu anlaşılan o ki, daha uzun yıllar devam edecek!

*El-Cezayir: Ülke ismi (El Cazayir) Arapçada “adalar” anlamına gelir. bknz.

** Japon Konsersiyumu : COJAAL

Kaynaklar:

1-) roadtraffic-technology.com, 2-) constructionweekonline.com, 3-) nuqudy.com

4-) northafricaunited.com, 5-) oxfordbusinessgroup.com, 6-) aconex.com

Bir Cevap Yazın

Follow @emrahbayildiran