-
Son Yazılar
Popüler Yazılar
Bölümler
IN ENGLISH y En Español
*
Pazarlama dalında yaygın olarak kullanılan bir aforizma vardır.
“Gerçek olan Algılardır” denir.
Duayen, Ali Saydam bu aforizmayı şu sözleri ile destekler:
İletişimi yönetmek, algılamayı yönetmektir
Hz. Mevlana,
“Siz ne anlatırsanız anlatın, insanlar sözlerinizi anlayabilecekleri miktarda, anlamak istedikleri ölçüde ve kendi ihtiyaçlarının karşılığı kadarıyla anlayacaklardır.” der,
Dahası Freud’a göre:
“Neyin nasıl algılandığı bireyin ihtiyaç ve beklentileri ile doğru orantılıdır”
Mesela
TV’den, Radyodan, Sosyal Medya’dan;
Özgürlük denir,
Başarılı bir PR çalışmasıyla, Sağlığa zararlı olduğu bilinen bir ürün eşit olmaktır algısı ile eşdeğer hale gelir.
“New York’da düzenlenecek Özgürlük Korteji’nde yürümeleri için güzel mankenler kiralayan Bernays “eşit olun, sigara için” iletisi vermeyi amaç edinmiştir. Bu kadınlar aynı anda sigaralarını yakıp yürürlerken halka bu durumun kadın-erkek eşitliğinin bir sembolü olduğu mesajı verilir.
Edward Bernays’in[1] kampanyasıyla sigaranın ateşi artık “özgürlük meşalesi” olarak anılır olmuştur.
Kitle imha silahları var denir:
Etkili bir Yumuşak Güç sayesinde, Irak’ın işgali dünya kamuoyunca benimsenir.
A.B.D. Başkanı Bush verdiği demeçlerde Irak’ın kitle imha silahlarına sahip olduğunu, bu bilginin istihbarat teşkilatları tarafından kesinleştirildiğini; dolayısıyla Irak’ın komşularına ve dünya barışına bir tehdit oluşturduğunu söylemiştir. Böylece Irak işgali ve savaş süresince verilen sivil-askeri kayıplar toplum nezdinde “barış için”, “vatan için”, “Amerika için” meşrulaştırılmıştır.
Zafer denir:
Toplum Mühendisliğiyle, Bir hezimet beklenmedik ölçüde başarmak olarak içselleştirilir.
“İngilizlerin geri çekilmedeki başarısı yadsınamaz; çekilme iyi planlanmış, hava koşulları beklendiği gibi gitmiştir… Büyük bir ustalıkla sürdürülen tahliye işlemlerinde 36 bin asker, 4 bin nakliye hayvanı, 127 top ve 2 bin ton ikmal malzemesinden taşınabilenler, gemilere yüklenmişti… Bozgun, İngilizlerin gözünde sürpriz bir başarı, umulmadık bir zafer olup çıkmıştı. Tahliye sonunda General Monro ile kurmay heyetine törenle şeref madalyaları verildi”- Çanakalle Muharebesi
ve hatta,
Toprak Kaybetmedik, Toprak Kazandık denir:
Hukuken tartışmalı bir konuya böylelikle meşruiyet dahi kazandırılabilir.
“Süleyman Şah Türbesi öncelikli olarak 1921 tarihli Ankara Antlaşması’nın 9. Maddesi ile düzenlenmiştir. Lozan Antlaşması da bu durumu teyit etmiştir. Doğal olarak bu anlaşmalar Türkiye’ye istediği gibi türbenin yerini değiştirme hakkı vermez. Türbenin yeri ancak ve ancak iki devletin anlaşması ile değiştirilebilir. 1973 yılında Türbe’nin yeri işte tam da böyle ikili bir anlaşma ile değişmiştir. Ülke bütünlüğü, sınırların değişmezliği uluslararası hukukun ‘jus cogens’ diye adlandırdığımız amir hüküm niteliğindeki kurallarıdır.
Bu hükümlere aykırı işlem yapamazsınız, yapsanız da batıl olur. Bu durumda Suriye Arap Cumhuriyeti’nin uluslararası hukuk altında korunan toprak bütünlüğü ihlal etmişsiniz demektir. Boşalttığımız ve imha ettiğimiz Süleyman Şah Türbesi fiilen elimizden çıkmış olsa da hukuken halen Türkiye Cumhuriyeti toprağıdır. Suriye Eşmesi ise fiilen elimizdedir ama halen hukuken Suriye toprağıdır ve Türkiye orada işgalci durumuna düşmüştür.”
GS Üniversitesi Uluslararası Hukuk kürsüsünden Yrd. Doç. Mehmet Karlı
Der ki, Ali Saydam:,
“Bir ürün, hizmet yada fikrin satın alınabilmesi için hedef kitlelerin ikna edilmesi süreci, gerçeklerden yola çıkmadan yönetilemez.”
ancak resmi litaratür’de,
işin pratiğinin Kamu Diplomasisi ve Algı Yönetimi açısından farklı olduğu da bilinir.
bu demektir ki:
“Gerçekler ülkenin yahut markamızın “âli menfaati” için her an, kayıtsız şartsız, kurban edilebilir.”
işte tam da bu noktada,
Ne düşündüğünüzü bilmiyorum ama,
Bana göre İletişimi Yönetmek, Algıyı Yönetmek,
başka bir deyişle bilinçlere yepyeni fikirler ekmek,
yani Zihin Mimarlığı yapmak demektir.
***
Haliyle, Hal böyle olunca,
Emaneti Müdafaa’da Naip Yaklaşımı da
Algıdan, Algıya değişir.
önemli olan,
senin algın için ilgili yaklaşımın neyi ifade ettiğidir.
***
Emrah BAYILDIRAN/Halkla İlişkiler Uzmanı
[1] Edward Bernays:
Sigmund Freud’un yeğeni olan Bernays, Halkla İlişkilerin babası olarak kabul edilir. Amcasının bulgularını insanların duygularını etkilemek ve isteklerini empoze etmek için kullanmıştır.
Kadın özgürdür ve Erkekler kadar eşittir fikrini yaymak için;
New York Özgürlük anıtına atıfta bulunup “Özgürlüğün Meşaleleri” olarak isimlendirdiği PR kampanyası tam bir fenomendir.
Lucky Strike sigaraları için yürüttüğü ilgili kampanya doğrudan kadınları hedef almıştır. Amcasının psikanaliz kuramından hareket eden Bernays; Kadınların sigarayı Erkek Cinsel organı ile bilinçdışı olarak ilşkilendirdiğini ve bunu bir güç simgesi olarak algıladığını da keşfetmiştir. Böylelikle, kampanyanın çıkış noktası belirlenmiş, içgüdüsel olarak sigaranın kadınlardaki eksikliğin ikamesi olacağı subliminal mesajlar ile hedef kitleye iletilmiştir.
Artık, New York sokakları, maçovari ve kendini özgür hisseden kadınlara ev sahipliği yapmakta, tüm moda defileleri ve benzeri etkinliklerde hakim tema “Lucky Strike” yeşili olmakta Hollywood filmlerinde ise tüm seksi kadınlar ağızlarında sigaralarıyla boy göstermektedir.
Sonuç olarak, Lucky Strike’ın satışları artmış, eskiden tabu olarak kabul edilen kadınların dışarıda sigara içmesi ise olağanlaşmıştır.
Kahvaltıda Bacon ile yumurta yemeyi bir gelenek haline dönüştürmek, Hollywood Filmlerinden aşina olduğumuz Amerikan Bayrağı dikilişini vatanperver duyguları ateşlemek için kullanmak, halkı dünya savaşlarına ikna etmek,
Edward Bernays’ın diğer çalışmalarından sadece bir kaçıdır.
Kaynak:
01) Ali Saydam / Wikipedia
02) Ali Saydam – Algılama Yönetimi / D&R
03) Sigmund Freud – Wikipedi / Wikipedia
04) Sigmund Freud – Psikanaliz Yaklaşım (Psikoanalitik Kuram) / Wikipedia
05) Edward Bernays / Wikipedia :
06) Psikolojik Operasyon, Algı yönetimi ve Propoganda
07) Algı Yönetimi – Egenin Sesi Gazetesi /Aydan Tuncayengin
08) Algı Yönetimi – Cumhuriyet / Işık Kansu
09) Zinde Sosyal Gelişim Derneği / Okunması Önerilenler
10) Yard. Doç Dr. Mehmet Karlı ile Radikal Gazetesi Röportaj / Şah Fırat Operasyonu
11) Süleyman Şah Türbesi Meclis Gündeminde /Haberler.Com
11) Algılama Yönetimi (Perception Management) / Halklaİlişkiler.Com.TR
12) Bir Modern Yönetim Tekniği olarak Algılama Yönetimi / Mehmet Akif Özer
13) Büyük Geri Çekiliş – Cumhuriyet / Orhan Bursalı
14) Duygularınızı Uzaktan biri mi kontrol ediyor? /Dünya Gazetesi
15) Why did Turkey invade Syria?
18) The American Way / About Edward Bernay’s Lucky Strike Campaign
Harika bir yazi algi psikolojisini nasil yünlendireceklerini hatta yöneteceklerini ve kitleleri neyin pesinde nasil kosturacaklarini son derece iyi biliyorlar basarisizliklari bile bir basari öyküsüne cevirebilme sanati reklam sektöründe sigarayi esitlik basari adam olma sembolü yapma hersey var
Bugünkü yandaş medya 1918 yılında olsaydı kesin 1.Dünya savaşını kazandığımızı yazardı,dünya algı üzerinedir,aynen katılıyorum yazdıklarına Emrah.
Öncelikle algı yönetimine dikkat çektiğiniz yazınız için teşekkürler iyi örneklerle ortaya koymuşsunuz emrah bey Bugün dünya da özellikle süper güç olarak adlandırılan büyük devletlerin bunu siyasi anlamda başarılı bir şekilde yürüttüğünü biliyoruz ancak ülkemiz gerek tarihi süreçte gerek günümüz de bunu doğru şekilde kullanamamaları üzücü gerçekten